סימפטומים חדשים הקשורים לשלפוחית השתן עשויים להופיע בגברים ונשים שאושפזו עם COVID-19, כך עולה מסדרת מקרים שהוצגה באספה השנתית של האגודה האורולוגית האמריקאית (AUA). חולי COVID-19 רבים ששוחררו מבית החולים דיווחו על תסמינים חמורים בפעם הראשונה הקשורים לשלפוחית השתן, ביניהם תדירות מתן שתן מוגברת, דחיפות ונוקטוריה שעלולה לגרום לחולים להתעורר כחמש פעמים בלילה. “אנו הקבוצה הראשונה בארה”ב שזיהתה תסמינים גניטואורינריים חדשים חמורים בחולים עם SARS-CoV-2, שכונו “דלקת שלפוחית השתן הקשורה ל-COVID-19” (COVID-19 associate cystitis, CAC), ולאחר מכן בדקנו אם זה קשור לציטוקינים פרו-דלקתיים בשתן של החולים”, אמרה מחברת המחקר.
המחקר כלל 53 מטופלים ששוחררו לאחר אשפוז COVID-19 ודיווחו על תסמינים חדשים הקשורים למתן שתן. לרוב המשתתפים שדיווחו על תסמינים אלו לא היו עדויות ל-SARS-CoV-2 בשתן, אך עם זאת, מבחני Luminex הראו כי רמות הציטוקינים הדלקתיים, כולל GRO-α, IL-6, IP-10 ו-CRP, היו גבוהות יותר באופן משמעותי בדגימות שתן של חולי COVID-19, במיוחד אלה עם CAC, מאשר נבדקי ביקורת. “זה היה מפתיע מאוד”, אמרה מחברת המחקר והוסיפה כי זה יכול להצביע על long-COVID. היא הוסיפה כי “אנחנו באמת צריכים לעקוב אחר מטופלים אלה כדי לראות האם דלקת שלפוחית השתן הקשורה ל-COVID ממנה סובלים תישאר איתם לאורך זמן”.
מחקר זה מסייע להדגים כי COVID-19 הוא בעיה מערכתית, אמרה מחברת המחקר. “למרות שבעבר חשבו כי COVID-19 היא מחלה נשימתית, בהמשך התגלה כי היא משפיעה על כל המערכות בגוף, כולל מערכת השתן”, היא הוסיפה. היא ציינה גם כי טיפולים לשלפוחית רגיזה אינם “מיועדים לסייע בתגובה הדלקתית, שכן הם גורמים לשרירי שלפוחית השתן להירגע. אם אנחנו חושבים שזו יותר בעיה דלקתית, אולי צריך לטפל בחולים אלה באגרסיביות עם תרופות אנטי דלקתיות, בין אם סטרואידיות ובין אם לא סטרואידיות, כדי לשלוט בתגובה דלקתית זו”.